Zielone światło dla placów zabaw

Autor: |

Budowa bawialni „pod chmurką” przy ul. Kopera, którą mieszkańcy wybrali w Budżecie Obywatelskim, zaczęła się niefortunnie. W pierwszym przetargu na realizację inwestycji wycofał się zwycięzca. Po ogłoszeniu kolejnego, unieważniono postępowanie. Wygląda jednak na to, że wszystko zbliża się do szczęśliwego finału i wkrótce najmłodsi mieszkańcy osiedla Polesie skorzystają z wymarzonego placu zabaw.

Przetarg na realizację placu zabaw przy ul. Kopera ogłaszany był już 3 razy. W ostatnim postępowaniu oferty przedstawiły dwa przedsiębiorstwa. Propozycja pierwszej firmy została odrzucona, druga z kolei zaproponowała wykonanie bawialni za kwotę większą niż założono w budżecie obywatelskim. Podczas ostatniej sesji Rady Miasta, radni zgodzili się dołożyć brakujące środki.

– Najniższa oferta była ponad 60 tys. zł wyższa. To jednak ważne zadanie. Jedno z tych, na które mieszkańcy bardzo czekają, dlatego cieszę się, że zostanie zrealizowane. Chcemy teraz szybko podpisać umowę i przejść do działania – wyjaśnia Marcin Dmowski, zastępca burmistrza.

Umowa z wykonawcą zostanie podpisana już wkrótce. Wykonawca będzie miał 5 miesięcy na przeprowadzenie wszystkich  prac. Na działce między ul. Kopera a blokami przy ul. Klonowej 71 i 73 stanie duży zestaw zabawowy ze zjeżdżalniami. Do dyspozycji dzieci będzie też linarium, zjazd linowy, parterowy domek do zabaw z elementami edukacyjnymi oraz podwójna huśtawka. Duży zestaw stanie na nawierzchni z płytek gumowych, pozostałe elementy zostaną ustawione na piasku. Całość zostanie ogrodzona, wyposażona w ławki, kosze na śmieci i tablicę z regulaminem. Przy ogrodzeniu wykonawca posadzi również krzewy i niewielkie drzewa, np. tuje, które dadzą cień i ograniczą odgłosy dochodzące z placu.

Zabawa także przy ul. Kopernika

Na finiszu jest także nowy plac zabaw przy ulicy Kopernika. Poprzedni był nadszarpnięty zębem czasu i wymagał dużego remontu. Nowy zakątek relaksu ma posłużyć nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Najmłodsi będą mieli do dyspozycji kombinację wspinaczkową, w której skład wejdą, m. in. liny, drabinki, kładki, mostki ruchome, belki do balansowania i wieże. Dzieci skorzystają też z kolejki linowej, drewnianego domku na palach, trampoliny, huśtawek i zjeżdżalni.

Nowe miejsce na mapie Świdnika będzie bardzo zielone. Od strony wschodniej powstanie „strefa cienia” wraz z rabatami złożonymi z bylin i krzewów. Pojawią się byliny oraz nieduże, atrakcyjne dla dzieci drzewa. Całości dopełnią, między innymi, ławki, stopnie drewniane i kamienne płyty tworzące nieformalne alejki. Na placu znajdzie się również specjalnie uformowany, niewielki pagórek, pod którym zostanie poprowadzony tunel. Zakątek będzie ogrodzony, znajdą się w nim także ławki, kosze na śmieci, tablica z regulaminem oraz domki dla owadów i inne elementy edukacyjne.

Last modified: 5 lipca 2021