Plac przy ul. Środkowej się zmieni

Autor: |

Przez lata służył jako miejsce zabaw dla najmłodszych świdniczan. Z biegiem czasu jego drewniane konstrukcje zaczęły jednak niszczeć, a ulubiony plac zabaw dzieci z bloków przy ul. Środkowej przestał być atrakcyjny. Teraz w jego miejscu pojawi się zielony skwer, z którego skorzystają zarówno najmłodsi, jak i starsi świdniczanie. Urząd Miasta wybrał firmę, która zaprojektuje i wybuduje nową aranżację terenu.

Stan placu przy ul. Środkowej zwrócił uwagę urzędników podczas wiosennego przeglądu. Wówczas zapadła decyzja o metamorfozie dwóch bawialni „pod chmurką”.

– Dwa place wymagają przebudowy. Jeden z nich mieści się przy ul. Środkowej. Planujemy likwidację obecnego, drewnianego placu i urządzenie skweru z drobnymi elementami do zabawy dla dzieci. Natomiast drugi, znajdujący się przy ul. Kopernika, chcemy zastąpić nowym – tłumaczył wówczas Marcin Dmowski, zastępca burmistrza.

Obie inwestycje zostały wpisane do budżetu miasta. Pod koniec sierpnia poznaliśmy firmę, która wykona plac zabaw przy ul. Kopernika. Wiemy już także, kto zajmie się modernizacją terenu przy ul. Środkowej. Zamówienie, w formule „projektuj i buduj”, zrealizuje Garden Concept Architekci Krajobrazu z Lublina. Jego koszt to 100 tys. zł.

– Prace ruszą niezwłocznie. To sprawdzony przez nas wykonawca. Wcześniej przygotował plac przy ul. Wrzosowej, który bardzo dobrze został przyjęty przez mieszkańców. Wyróżnia się zielenią, jest ekologiczny i wykonany z pomysłem. Myślę, że teren, który zostanie przygotowany przy ul. Środkowej, też będzie fajnym miejscem rekreacji. Może mniej stricte placem zabaw, ale ciekawym miejscem dla seniorów i dzieci – mówi Marcin Dmowski.

Na odnowionym terenie pojawią się mała architektura, w tym elementy edukacyjne dla dzieci, ale także nowe nasadzenia roślinne oraz nawierzchnia. Prace na ul. Środkowej ruszą już wkrótce. Wykonawca będzie miał czas na zrealizowanie zadania do 21 grudnia.

Last modified: 2 września 2020