Lato na placu

Autor: |

Prace projektowe już się zakończyły. Wykonawca czeka teraz na zielone światło z powiatu i będzie mógł rozpocząć inwestycję w terenie. Przedstawiciele ratusza zaznaczają, że nowy plac zabaw przy ul. Kopernika będzie miejscem wyjątkowym, które zadowoli młodszych oraz starszych miłośników przyrody i aktywności na świeżym powietrzu.

Decyzja o zamknięciu dotychczasowego miejsca zabaw przy ul. Kopernika zapadła w minionym roku. Po przeglądzie urządzeń dla najmłodszych, okazało się, że plac wymaga dużego remontu.

– Postanowiliśmy więc, że w jego miejscu stworzymy zupełnie nowy zakątek dla dzieci i starszych mieszkańców. Położyliśmy szczególny nacisk na kontakt z naturą, ciekawe urządzenia, ekologiczne materiały oraz atrakcyjną zieleń – tłumaczy Marcin Dmowski, zastępca burmistrza.

Przetarg na nowy zakątek został ogłoszony w minionym roku. Chętnych do wykonania inwestycji nie brakowało. Ostatecznie zwyciężyła firma z Lubartowa, która wyceniła przedsięwzięcie na blisko 210 tys. zł.

– Przyjęliśmy formułę „zaprojektuj i wybuduj”. Oznacza to, że zadaniem wykonawcy miało być zarówno przygotowanie projektu, uzyskanie wszelkich pozwoleń, jak i finalne wykonanie placu zabaw – wyjaśnia M. Dmowski.

W tej chwili zakończyły się już prace projektowe.

– Wykonawca przesłał do starostwa zgłoszenie robót budowlanych niewymagających pozwolenia na budowę. Jeżeli otrzymamy zielone światło i warunki atmosferyczne pozwolą, prace powinny rozpocząć się po Świętach Wielkanocnych – informuje Katarzyna Lis, naczelnik wydziału promocji w Urzędzie Miasta.

Wykonawca będzie miał czas do 31 maja na budowę placu zabaw. Jakie atrakcje będą czekać na mniejszych i większych świdniczan? Przy ul. Kopernika zostanie zamontowana kombinacja wspinaczkowa, w której skład wejdą m.in. liny, drabinki, kładki, mostki ruchome, belki do balansowania i wieże. Dzieci skorzystają także z kolejki linowej, drewnianego domku na palach, trampoliny, huśtawek i zjeżdżalni.

Ważnym elementem placu będzie zieleń. Od strony wschodniej zostanie stworzona „strefa cienia” wraz z rabatami złożonymi z bylin i krzewów, od strony wschodniej również pojawią się byliny oraz nieduże, atrakcyjne dla dzieci drzewa. Całości dopełnią, między innymi, ławki, stopnie drewniane i kamienne płyty tworzące nieformalne alejki. Atrakcją placu ma być również specjalnie uformowany, niewielki pagórek, pod którym zostanie poprowadzony tunel. Zakątek będzie ogrodzony, znajdą się w nim także ławki, kosze na śmieci, tablica z regulaminem oraz domki dla owadów i inne elementy edukacyjne.

Last modified: 29 marca 2021