Dlaczego warto jeść kiszonki?

Autor: |

Dawniej każda pani domu przygotowywała na zimę zapas kiszonek. W słoikach zamykane były ogórki a w beczce dojrzewała kapusta kiszona. Kiszone warzywa bardzo często gościły na stołach, szczególnie podczas rodzinnych obiadów. Od jakiegoś czasu kiszonki powracają do łask. Dlaczego? Jakie wartości kryją w sobie kiszone ogórki i kapusta?

Chętnie otwieramy się na nowe smaki i potrawy z kuchni całego świata. To miłe uczucie, kiedy możemy zjeść włoskie, bałkańskie czy chińskie dania bez konieczności podróżowania do innych krajów. Czasem, pod wpływem inspiracji kulinarnych z dalekich krajów, zaczynamy narzekać na polską kuchnię i zapominamy o tym, co w naszej kulinarnej tradycji jest cenne i zdrowe.

Do naszego kulinarnego dziedzictwa z pewnością zaliczają się wszelkiego rodzaju kiszonki. Ogórki kiszone czy kiszona kapusta to podstawa lub ważny składnik wielu polskich dań. Nie wyobrażamy sobie polskich posiłków bez bigosu, uszek z barszczem, pierogów, łazanek, zupy ogórkowej, sałatki warzywnej itd. Dlaczego warto jeść kiszonki, szczególnie jesienią i zimą?

Kiszonki na zdrowie

W sezonie jesienno-zimowym jesteśmy pozbawieni dostępu do świeżych warzyw, które są bogate w witaminy i różne wartości odżywcze. Brak ten w naturalny sposób rekompensują nam kiszonki. Zacznijmy od tego, że kiszona kapusta i ogórki są niskokaloryczne. Mają jeszcze mniej kalorii niż świeże warzywa, nie poddane procesowi fermentacji. Kiszonki są więc doskonałym składnikiem diety, dla osób które walczą z nadwagą.

Kiszonki są też doskonałym źródłem:

  • witaminy C
  • witaminy A
  • witaminy K
  • witamin z grupy B.

Poza tym zawiera magnez, potas, wapń, żelazo – wszystko czego potrzebuje nasz organizm.

Najzdrowszą tajemnicą kiszonek jest powstający w procesie fermentacji kwas mlekowy. Ma on niesamowite działanie i wspaniale wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Doskonale odżywia florę bakteryjną jelit oraz ma wpływ na oczyszczanie z toksyn wątroby. Kiszonki działają jak naturalny probiotyk. Wiemy też, że praca jelit ma wpływ na ogólny stan naszego organizmu. Funkcjonowanie jelit jest ściśle związane z pracą naszego mózgu, można więc śmiało powiedzieć że zdrowe jelita to dobre samopoczucie i właściwa kondycja psycho-fizyczna. 

Polskie kiszonki ze Słonecznej Doliny

Niektórzy nadal samodzielnie przygotowują kiszoną kapustę i ogórki. To najlepszy sposób na zdrowe i smaczne dodatki do dań na całą zimę. Wiele osób niestety nie ma czasu, ochoty, sił czy możliwości, aby zapełnić spiżarkę własnymi kiszonkami. Dla nich jedynym wyborem pozostaje zakup gotowych produktów w sklepach. Jakie kiszonki warto wybierać?

Jedną z polskich firm produkujących kiszonki jest firma Słoneczne Pole. Jest to rodzinne gospodarstwo prowadzone przez ludzi, którzy kochają swoja pracę. Słoneczne Pole hoduje warzywa, dogląda je, a następnie wybiera te odpowiednie, które nadają się do kiszenia. W procesie kwaszenia stosuje tylko naturalne metody i sprawdzone, stare receptury. Nie dodaje octu ani żadnych chemicznych środków. Ogórki i kapusta Słonecznego Pola ma naturalny smak – jak u babci.

Kiszonki znane są od wieków, ale chyba dopiero teraz w pełni zdajemy sobie sprawę z ich prozdrowotnych właściwości. Uwzględnienie kwaszonek w codziennej diecie z pewnością pozytywnie wpłynie na nasz organizm.

/ ARTYKUŁ SPONSOROWANY /

Last modified: 20 września 2021